Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Thomas More maakt lerarenopleiding nog flexibeler

Thomas More Vorselaar

Leraar worden in je vakgebied én een extra vak mogen geven? Het kan dankzij een uniek combinatietraject van de Thomas More-hogeschool. De eerste lichting studenten die dit parcours volgde, studeert af. Zo antwoordt de hogeschool op het groeiende lerarentekort.

 

Volgens cijfers van de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling (VDAB) stonden er midden augustus 3.408 vacatures open in het onderwijs. Vooral het secundair kampt met een groot tekort. De Thomas More-hogeschool bekijkt dan ook verschillende pistes om leraren te engageren en zich verder te ontwikkelen. Met het bijzondere combinatietraject kunnen studenten nu in één opleiding zowel hun bewijs van pedagogische bekwaamheid als één extra vakbekwaamheid ​ behalen. Trajectcoördinator Caroline Liekens:

"Bekijk het als een 2 in 1: je Educatieve Bachelordiploma behalen en je focussen op het aanleren van didactische en pedagogische vaardigheden in jouw vakgebied. Ik ben fier dat we dit bij Thomas More kunnen aanbieden. Niet alleen op onze campussen in Geel en Vorselaar, maar sinds kort ook in Antwerpen en Mechelen."

Uniek in Vlaanderen

Het traject is flexibel en kan worden aangepast aan de persoonlijke situatie van de student. Zo kan iemand met een diploma Ergotherapie in principe geen vakken geven als vereiste bekwaamheid volgens de databank van de overheid. Dankzij het combinatietraject kan hij nu de lerarenopleiding combineren met voor de klas te staan, als leraar-in-opleiding. Hij kan - afhankelijk van het gekozen traject - de opleiding voltijds volgen via werkplekleren en in 1,5 jaar afronden of deeltijds combineren met werk over een periode van 3 jaar. Thomas More is de eerste hogeschool die deze optie aanbiedt. Katelijne Van der Pas, unitmanager Lerarenopleidingen aan de Thomas More-hogeschool:

"We zijn ons zeer bewust van de grote nood aan vakinhoudelijk en vakdidactisch sterke leraren. Daarom willen we maximaal inzetten op een haalbare combinatie werken en studeren."

 

Zij-instromers

Op deze manier zet Thomas More de schoolpoort open voor zij-instromers, klaar om hun ervaring door te geven aan een nieuwe generatie. Laila El Kaouakibi studeerde net af als deeltijds student, terwijl ze al een diploma Biomedischa laboratoriumtechnologie op zak had. De verkorte educatieve bachelor volgde ze op de campus in Antwerpen, de extra vakbekwaamheid Nederlands via afstandsonderwijs in Vorselaar: ​

"De weg naar leerkracht Nederlands leek aanvankelijk zo ver buiten mijn bereik. Het combinatietraject was zonder twijfel een uitdaging, maar de voldoening die ik nu voel, is onbeschrijflijk. Na 20 jaar werkervaring besloot ik eindelijk toe te geven aan dat stemmetje dat al jaren fluisterde om de stap naar het onderwijs te wagen. Wat ben ik blij dat ik geluisterd heb."

Door in te zetten op maatwerk en flexibiliteit, maakt Thomas More zich sterk voor de toekomst van ons onderwijs.'

Thomas More Vorselaar

Deel dit artikel